Monday 17 October 2011

tepung pelita





BAHAN2 
  BHG ATAS 
  • 1 cwn tepung beras 
  • 4 cwn santan 
  • 1/2 sudu teh garam
  BHG BWH
  • 2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1 cwn gula
  • 5 cwn air
  • 1 sudu besar air kapur
  • 1 sudu teh air garam
  • pewarna hijau atau air daun pandan
CARA2
  • untuk bahagian bawah,.. tepung,air,gula,air daun pandan 3 titik pewarna hijau dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • masakkan tepung yg diadun dankacau hingga masak dan berkilat.
  • bila dah mendidih dan masak,masukkan kedalam bekas yg disukai atau daun pisang yg telah dibentuk... disebabkan saya sukar utk memperolehi daun pisang , saya gunakan bekas dadih untuk kuih tepung pelita
  • untuk bahagian atas.. campurkan semua bahan dan masak diatas api yg perlahan sambil kacau supaya tidak bergetel dan  masak hingga pekat .
  • angkat dan tuangkan keatas lapisan bawah...
  • sejukkan dan hidangkan....                                                                                                                                    

No comments:

Post a Comment