Saturday 16 June 2012

ROTI JALA

























BAHAN2

  • 4 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 3 1/2 cawan santan cair
  • 1 sudu teh pewarna kuning
  • garam secukup rasa.
  • minyak utk dilenser pada kuali leper
CARA2

  1. masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mesin pengisar { blender} mesin sehingga sebati..
  2. panaskan kuali leper dengan api perlahan dan lenser dgn sedikit minyak masak
  3. sendukkan adunan beter tadi ke dalam acuan roti jala ... sekiranya adunan keluar terputus2 bermakna adunan pekat dan perlu tambah santan cair begitu sebalik jika terlalu laju tambahkan sedikit tepung...dalam hal mcm ni kita agak2 kepekatan mcm adunan kuih ketayap
  4. jalakan di atas kuali leper / non stik sehingga memenuhi kuali seperti dlm gambar.
  5. biarkan selama beberapa minit sehingga ia lekang dgn sendirinya...bermakna roti jala telah masak
  6. angkat terus tanpa terbalikkannya.. .. lipat atau gulung roti jala.
  7. ulangi proses sehingga habis adunan roti jala.
  8. hidang bersama kuah durian atau pun bersama kari ayam...
SeLaMat MeNcUbA........jAnGaN PuTus aSa.......

No comments:

Post a Comment