Thursday 21 June 2012

BUBUR JAGUNG



BAHAN2NYA:
  • 10 Tongkol jagung
  • 1 biji kelapa
  • Gula putih secukup rasa
  • secubit garam
  • 3 cawan air
  • 3 helai daun pandan
  • CARANYA:
  1. Bersihkan jagung kemudian hiris nipis2 utk pisah biji jagung dr tongkolnya
  2. rebus biji jagung dengan 3 cawan air sehingga empuk,, masukkan daun pandan.
  3. kelapa parut diperah...  asing santan cair dan pekat { 1 mangkuk kecil santan cair dan 1 mangkuk besar santan pekat }
  4. setelah jagung empuk masukkan gula anggaran 8 camb,.. jika hendak manis tambah lagi gula... kemanisan ikut citarasa ...
  5. masukkan santan cair biarkan mendidih baru masukkan santan pekat dan garam
  6. kacau selalu sehingga mendidih terus tutup api... jgn terlalu lama nanti akan pecah minyak
  7. angkat dan hidangkan samada panas atau sejuk.
selamat mencuba......* andai sukakan sagu ... rendam 3 sudu besar sagu... masukkan kedalam periuk setelah jagung empuk....

No comments:

Post a Comment