Friday 20 April 2012

KARIPAP

kuih kegemaran family selalu buat sehingga 70 biji .. baru anak2 x berebut ... mereka dapat mkn berulangkali ..ummi jenuh canai tepung tapi mujur ada anak2 dara yg tolong.. cepat sikit nak siapkan kuih karipap ni....bab yg paling leceh ialah kupas ubi keledek..kemudian kena potong dadu.. bab ni kakak rajin buat... lega ummi. 


BAHAN2 INTI
  • 500gm ubi keledek merah
  • 1biji bawang besar
  • 100 g isi ayam
  • 20g daun sup
  • 1paket rempah kari daging babas +25 ml air
  • 1 cawan air atau secukupnya
  • gula dan garam secukup rasa


CARA2 MEMBUAT INTI:
  1. Kupas dan potong dadu ubi keledek
  2. bawang besar dipotong dadu
  3. isi ayam dipotong dadu
  4. daun sup dipotong anggaran 1inci....asing batang dan daun...
  5. bancuh rempah dgn 25ml air kacau sebati
  6. panaskan minyak anggaran 1/4 cawan minyak........
  7. tumiskan bawang besar bersama batang daun sup sehingga naik bau
  8. masukkan isi ayam , rempah dan tumis lagi sehingga pecah minyak..
  9. masukkan air dan ubi keledek yg telah dipotong dadu..tambah air jika kurang......biar tenggelamkan ubi 
  10. kacau selalu ..masukkan gula dan garam secukup rasa serta daun sup..
  11. masak sehingga pekat dan kuahnya kering.. kacau selalu agar tidak hangus............
  12. angkat dan sejukkan inti.

 BAHAN UTK KULIT KARIPAP

  • 500 g tepung gandum
  • 1/4 cawan minyak masak @ agak2  cukup utk jadikan tepung serbuk roti
  • air ais secukupnya
  • garam secukup rasa

CARA2
  1. Ayak tepung
  2. masukkan minyak masak sedikit demi sedikit dengan menggunakan hujung jari gaulkan tepung dan minyak sehingga menjadi seakan2 serbuk roti
  3. bancuh garam dlm air ais
  4. masukkan kedlm tepung dan uli sehingga menjadi doh yg lembut...
  5. ambil segengam doh dan canai nipis............
  6. letakkan diatas acuan karipap dan masukkan inti........
  7. ulangi proses sehingga habis doh..
  8. goreng dlm minyak penuh dgn api yg sederhana panas.

Tip............ lebihan tepung boleh disimpan di dlm bekas dan masukkan dlm peti sejuk...begitu juga dgn inti..
selamat mencuba.......

2 comments:

  1. salam kenal Salmah sedap nampak karipap tu boleh try nnti utk minum2 petang mmg larisss tu

    ReplyDelete
  2. wasalam... salam perkenalan d sambut..dah cuba ke karipap tu.. ?

    ReplyDelete