Tuesday, 18 October 2011

serabai kuah durian


BAHAN UTK SERABAI :

  • 300gm tepung beras
  • 100gm tepung gandum
  • 500ml santan
  • 1sudu besar yis kering [ mauripan]
  • 1sudu kecil gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100ml air kelapa
BAHAN UTK KUAH
  • 300gm gula pasir[ ikut rasa]
  • 800ml santan
  • 10-15 ulas durian di buang biji [ jumlah isi durian bergantung kepekatan kuah]
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh garam
CARA2;
  1. Satukan bahan serabai ,kacau dan perapkan sehingga adunan naik lebih kurang 1 jam....sementara menunggu adunan serabai naik... masakkan kuah durian.
  2. masukkan isi durian kedalam periuk bersama 1cawan air dan gula... ikut rasa siapa yg suka manis tambahlah lagi atau sebaliknya.
  3. masak sampai isi durian sebati dengan gula... tambah air jika perlu... biar mendidih dan masukkan garam
  4. masukkan santan ..kacau selalu agar tidak pecah minyak... biar mendidih sekali .. barulah angkat..
  5. hidangkan bersama serabai
  6. lenserkan sedikit minyak pada acuan serabai atau kuali kecil ..
  7. sendukkan adunan kedalam acuan kemudian tutup selama 5-6 minit atau hingga masak
  8. ulangi proses sehingga habis adunan..
  9. hidangkan bersama kuah durian...

No comments:

Post a Comment