- 2 ekor ikan talapia merah..(apa2 jenis ikan pun boleh)
- *15 tangkai cili kering direndam dgn air panas(ikut citarasa kalau nak pedas... tambah cili)
- *10 ulas bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *3 cm halia(agak2)
- *2 cm lengkuas
- *2 cm kunyit hidup
- 5 btg serai
- sos tiram+gula+garam ikut rasa
- 1 mangkuk kecil santan pekat(ikut kemahuan)
- kisar halus bahan bertanda *
- masakkan bahan kisar hingga mendidih sambil kacau sebati
- masukkan santan pekat dan masak lagi hingga naik bau dan pecah minyak
- kemudian ,.. masukkan gula, garam dan sos tiram .. suai rasa ikut selera masing2,,,
- masak lagi hingga perencah tadi sederhana pekat ..
- gaul dan perap pada ikan 1 jam ..
- bakar ikan...
CARA2 :
- panaskan kuali... gunakan kuali leper..
- alaskan kuali dgn daun pisang..
- masukkan ikan yg diperap kemudian tutup kuali
- selepas 5 minit tambah perencah pada ikan...
- balikkan2 ikan ...
- masak hingga kuah tadi pekat dan menyaluti ikan. [ kalau kuah pekat dan mata ikan dah jadi putih ]tandanya ikan bakar dah masak dan naik aromanya...
yummy it is delicious......
ReplyDeletethank you..nanti buat lagi yer..
ReplyDelete