Saturday, 15 October 2011

mee sanggul


  • BAHAN:
    • 250g mee sanggul di rendam dgn air suam kuku selama 10 min
    • *7g cili kering
    • *1 biji bawang besar
    • *10g ikan bilis
    • *1 cawan air
    • bahan yg bertanda * perlu dicampur dan dikisar halus
    • 20g udang kering tanpa kulit
    • 20g udang basah
    • 90g isi ayam dipotong dadu
    • 2 biji telur
    • 50g sawi
    • 30g taugeh
    • 1/2 cawan sos cili
    • 1/2 cawan sos tiram
    • 1 sudu makan gula
    • 1/2 cawan minyak masak
    • 1 ulas bawang putih
    • 1 paket kecil bawang goreng

    Cara-cara

    1. tumiskan minyak dan masukkan bawang putih
    2. masukkan bahan kisar,tumis sehingga naik bau
    3. masukkan isi ayam,udang basah dan udang kering
    4. masukkan sos cili, sos tiram dan gula.masak sehingga kuahnya agak pekat sedikit
    5. masukkan mee sanggul yang telah ditoskan.kacau rata.masak slama 5 minit
    6. buat lubang ditengah kuali dan masukkan 2 biji telur,kemudian tutup semula dengan mee.biarkan selama 5-10 minit
    7. kacau dan balikkan mee,kemudian masukkan sawi dan taugeh.goreng mee selama 10 minit lagi.kemudian bolehlah diangkat dan dihidang bersama bawang goreng. SELAMAT MENCUBA =)

No comments:

Post a Comment