- BAHAN:
- 250g mee sanggul di rendam dgn air suam kuku selama 10 min
- *7g cili kering
- *1 biji bawang besar
- *10g ikan bilis
- *1 cawan air
- bahan yg bertanda * perlu dicampur dan dikisar halus
- 20g udang kering tanpa kulit
- 20g udang basah
- 90g isi ayam dipotong dadu
- 2 biji telur
- 50g sawi
- 30g taugeh
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tiram
- 1 sudu makan gula
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 ulas bawang putih
- 1 paket kecil bawang goreng
Cara-cara
- tumiskan minyak dan masukkan bawang putih
- masukkan bahan kisar,tumis sehingga naik bau
- masukkan isi ayam,udang basah dan udang kering
- masukkan sos cili, sos tiram dan gula.masak sehingga kuahnya agak pekat sedikit
- masukkan mee sanggul yang telah ditoskan.kacau rata.masak slama 5 minit
- buat lubang ditengah kuali dan masukkan 2 biji telur,kemudian tutup semula dengan mee.biarkan selama 5-10 minit
- kacau dan balikkan mee,kemudian masukkan sawi dan taugeh.goreng mee selama 10 minit lagi.kemudian bolehlah diangkat dan dihidang bersama bawang goreng. SELAMAT MENCUBA =)
Saturday, 15 October 2011
mee sanggul
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment