BAHAN2NYA;
- 4 Cawan tepung roti
- 1 cawan air suam*
- 1sudu besar gula*
- 1sudu besar yis*
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar marjerin ( d cairkan.. biar suam)
- 1 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur
- 1 sudu besar soda bikarbonat
- 1 sudu besar garam
- minyak utk menggoreng ( GORENG PENUH )
- 1 cawan tepung gandum utk d sapu pada papan canai dan doh....
- 1 cawan air
antara bahan2 utk membuat cakoi.....
CARA2NYA:
- Campurkan semua bahan kecuali yis...
- kacau sebati semua bahan .. baru masukkan yis ...yg telah naik penuh...
- uli doh dan sekiranya adunan doh lembik boleh dtambah dengan sedikit tepung.tapi jika doh tidak dapat di uli... masukkan air sedikit demi sedikit.... uli sehingga doh sebati seperti gambar di atas..biarkan doh selama 1 jam atau hingga naik 2 kali ganda... tutup dgn tuala lembap seperti gambar
setelah doh naik.......proses buang angin dilakukan dengan menguli doh ... sekiranya adunan lembik dan melekat ditangan taburkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi kental;...seperti gambar
canai doh 4 - 5 cm panjang. potong memendek... kemudian ambil lidi dan basahkan dan goreskan ditengah potongan tepung dan cantum... ulangi proses sehingga habis doh... rehatkan d atas dulang sehingga doh naik.. seperti gambar..
panaskan minyak dan goreng cakoi dengan api yg perlahan..... sebelum di goreng tarik cakoi sedikit dan masukkan ke dalam kuali... goreng sehingga masak ...
#### Angkat dan hidangkan panas dengan kuah kacang...
No comments:
Post a Comment