Monday, 9 April 2012

kek coklat tanpa butter

BAHAN2 NYA:
  •  2 biji telur
  • 1cawan minyak jagung
  • 1cawan gula pasir
  • 1cawan gula perang
BAHAN A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air + 2 sudu kecil nescafe

BAHAN B
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
TOPPING
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu besar butter
CARA2NYA:
  1. Pukul telur hingga kembang
  2. masukkan gula dan pukul lagi sampai gebu 
  3. masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga putih dan gebu
  4. ayak bahan B dan masukkan kedalam adunan  telur selang seli dengan bahan A.
  5. gaul sebati dan bakar dlm suhu 170c selama 45 min.. atau hingga bergantung pada jenis oven.
  • sejukkan kek.. kemudian baru topping...
cara membuat topping..
masukkan kesemua bahan kedalam periuk masak d atas api kecil sehingga pekat... 
tuang keatas kek yg telah sejuk....
  
SELAMAT MENCUBA..... kalau x jadi ...cuba lagi...
tips... pastikan telur dlm suhu bilik...

No comments:

Post a Comment