Bahan-bahan ( menghasilkan 120gm )
250ml air
50gm tepung roti
Cara-cara
- Satukan semua bahan dalam periuk dan kacau rata. Masak di atas api sederhana dan kacau selalu dengan hand whisk supaya tidak hangus. Teruskan mengacau sehingga buih-buih kecil yang terbentuk di permukaannya hilang dan apabila di kacau dengan whisk terbentuk jaluran pada adunan. Tutup api dan Angkat.
- Masukkan adunan water roux yang masih panas ke dalam mangkuk dan bungkus dengan plastik wrap untuk mengelak permukaannya mengeras. Biarkan sejuk dahulu baru di campurkan dalam bahan asas roti.
- Untuk menyimpan lebihannya, masukkan adunan water roux ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap dan simpan dalam peti sejuk.
- Apabila hendak menggunakannya biarkan water roux pada suhu bilik. Jangka hayatnya selama 3 hari, jika adunan bertukar warna kelabu, water roux tidak lagi boleh di gunakan.
- Boleh di gunakan dalam mana2 resipi roti/bun/mee/kulit dumpling utk satu resipi ini boleh di gunakan untuk satu adunan 500gm tepung jika menggunakan separuh adunan tepung guna separuh adunan ibu roti.
No comments:
Post a Comment