BAHAN2NYA:
- 10 Tongkol jagung
- 1 biji kelapa
- Gula putih secukup rasa
- secubit garam
- 3 cawan air
- 3 helai daun pandan
- CARANYA:
- Bersihkan jagung kemudian hiris nipis2 utk pisah biji jagung dr tongkolnya
- rebus biji jagung dengan 3 cawan air sehingga empuk,, masukkan daun pandan.
- kelapa parut diperah... asing santan cair dan pekat { 1 mangkuk kecil santan cair dan 1 mangkuk besar santan pekat }
- setelah jagung empuk masukkan gula anggaran 8 camb,.. jika hendak manis tambah lagi gula... kemanisan ikut citarasa ...
- masukkan santan cair biarkan mendidih baru masukkan santan pekat dan garam
- kacau selalu sehingga mendidih terus tutup api... jgn terlalu lama nanti akan pecah minyak
- angkat dan hidangkan samada panas atau sejuk.
No comments:
Post a Comment