BAHAN 2.
Untuk adunan tepung,,
- 3 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan cair
- 1 cawan air daun pandan
- 1 sudu teh pewarna hijau
- 1 sudu besar garam
- masukkan semua bahan kedalam mesin pengisar
- kisar bahan sehinggga sebati
- tuang kedlm mangkuk
- panaskan kuali yg non stik dengan sedikit minyak
- ambil 1 senduk kecil adunan dan layangkan nipis kedlm kuali
- masak dengan api yg sederhana sehingga adunan tadi lekang dengan sendirinya
- angkat dan ambil satu sudu besar inti dan gulung kemas
- ulangi proses sehingga aduanan habis
- hidangkan.....
BAHAN2 UNTUK INTI;
- 1 biji kelapa muda diparut ambil putihnya
- 3 helai daun pandan
- 2 cawan air gula merah
- 5 sudu besar gula putih
- 1 sudu teh garam atau ikut rasa
- 1 sudu besar tepung ubi
CARANYA;
- masak air gula merah bersama gula putih
- masukkan daun pandan dan garam
- masukan kelapa dan tepung ubi kacau sebati
- masak inti sehingga pekat dan berkilat
- angkat dan sejukkan..
SELAMAT MENCUBA..... sehingga berjaya... pastikan anda menggunakan kuali yg tidak melekat...
No comments:
Post a Comment