Tuesday, 13 December 2011

kuih ketayap


BAHAN 2.
Untuk adunan tepung,,
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan air daun pandan
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • 1 sudu besar garam
CARA2NYA;
  1. masukkan semua bahan kedalam mesin pengisar
  2. kisar bahan sehinggga sebati
  3. tuang kedlm mangkuk
  4. panaskan kuali yg non stik dengan sedikit minyak
  5. ambil 1 senduk kecil adunan dan layangkan nipis kedlm kuali
  6. masak dengan api yg sederhana sehingga adunan tadi lekang dengan sendirinya
  7. angkat dan ambil satu sudu besar inti dan gulung kemas 
  8. ulangi proses sehingga aduanan habis
  9. hidangkan..... 
BAHAN2 UNTUK INTI;

  • 1 biji kelapa muda diparut ambil putihnya
  • 3 helai daun pandan 
  • 2 cawan air gula merah
  • 5 sudu besar gula putih
  • 1 sudu teh garam atau ikut rasa
  • 1 sudu besar tepung ubi
CARANYA;
  1. masak air gula merah bersama gula putih
  2. masukkan daun pandan dan garam
  3. masukan kelapa dan tepung ubi kacau sebati 
  4. masak inti sehingga pekat dan berkilat
  5. angkat dan sejukkan..
SELAMAT MENCUBA..... sehingga berjaya... pastikan anda menggunakan kuali yg tidak melekat...

No comments:

Post a Comment